Veldopstelling – 1200m2 zonnepanelen monumentale boerderij te Oostwold

 

Monumentale boerderij omgetoverd tot groepsaccommodatie

Richard Dijkman, eigenaar van R.P. Dijkman elektrotechniek uit Onstwedde (Groningen), en Chris Paassen, Sale Manager van Nathan, leiden ons rond door de monumentale boerderij die gebouwd is in het jaar 1860. Op het moment dat wij een bezoekje brengen aan het monumentale pand, aan het begin van de zomervakantie, is de verbouwing nog in volle gang. Tot 1999 had deze boerderij een agrarische functie, maar stond daarna veel leeg, waardoor het voorheen mooie pand langzaamaan verpauperde. Maar de boerderij is inmiddels volledig opgeknapt en nu te huur als groepsaccommodatie waar zo’n 20 personen terecht kunnen. Een ideale bestemming voor deze mooie locatie, zeker gezien de hoeveelheid aan beschikbare ruimte en de prachtige ligging aan het Oldambtmeer. Voordat de boerderij als groepsaccommodatie in gebruik genomen kon worden moest er nog veel gebeuren.

PV-Panelen als basis voor duurzame installaties

R.P. Dijkman elektrotechniek verzorgt alle installaties binnen het renovatie- en verbouw project. Op advies van Richard, die het bedrijf 25 jaar geleden van zijn vader overnam, heeft de eigenaar van de boerderij ervoor gekozen om duurzame installaties toe te passen in het hele pand. Richard: ‘’Door duurzame installaties toe te passen en alles all-electric te maken, zal de eigenaar van de boerderij enorm veel besparen op gas- en stookkosten en is hij voorbereid op de toekomst. Daarnaast zal het de eigenaar veel onderhoudswerk schelen aangezien hij nu niet iedere keer voor het hout voor de houtkachels doe er voorheen stonden hoeft te zorgen’’

De eigenaar van het pand is nu zelfs zo enthousiast dat hij zijn andere panden ook all-electric gaat maken door onder andere alpha innotec warmtepompen toe te passe, om zo minder gas- en stookkosten te hebben. De basis voor dit all-electric concept vormt  een weide met pv-panelen van zo’n 1200 m2 die achter de boerderij ligt, welke door middel van een haag aan het zicht wordt ontnomen. Richard vervolgt: ‘’De duurzame energie die deze pv-panelen opwekken staat uiteindelijk aan de basis van alle duurzame installaties in de boerderij. Dat is toch fantastisch!’’ De pv-panelen wekken zelfs zo veel energie op dat er nog ruimte is om de boerderij verder uit te breiden als dat gewenst is.

Meest efficiënte oplossingen

Omdat het toepassen van duurzame installaties, zoals warmtepompen en vloerverwarming, nieuw was voor Richard, zocht hij hulp bij Nathan, waardoor hij met Chris in contact kwam. Richard vertelt over zijn ervaring met duurzame installaties. ‘’Elektriciteit is helemaal ons ding. Wij hebben veel ervaring met duurzame installaties zoals PV-systemen, maar het werken met warmtepompen was voor ons nieuw. Dat we nu de techniek van PV-systemen gecombineerd hebben met warmtepompen vindt ik er mooi.’’ Chris vult aan:  ‘’Samen hebben we gekeken naar de beste en meest efficiënte oplossingen voor dit specifieke project. Door alles te berekenen konden we uiteindelijk bepalen welke oplossingen het meest geschikt waren. Doordat de vloeren, de plafonds en de wanden in het pand zeer goed zijn geïsoleerd, is de alpha innotec warmtepomp perfect om de warmte voor het hele pand af te dekken. En er is dan, net als bij de pv-panelen zelfs nog ruimte om de boerderij uit te breiden.’’ De warmtepomp wordt ingezet om alle ruimtes in het pand te verwarmen. In de zomer kan de warmtepomp ook worden ingezet om het hele pand te koelen. Voor de warmtepomp zijn er achter de boerderij vijf grondboringen gedaan van zo’n 100 meter diep. Doordat in de zomer de warmte uit het huis weer teruggebracht wordt in de bodem, worden de bronnen ook weer geregenereerd, wat goed is voor de levensduur van de bronnen. Aan de achterzijde van het pand is er binnen een technische ruimte gecreëerd waar alle duurzame installaties staan ten behoeve van het verwarmen van het en koelen van de boerderij en de warm tapwaterbereiding. Naast de 11 toegepaste warmtepompen, staat daar ook het 500liter buffervat. Dit buffervat is gekoppeld aan de warmtepomp en fungeert als basis warmtebron.

oostwold2

Appartementen: Uponor vloerverwarming

Het opknappen van de gehele boerderij bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de oude schuur, die aan de achterkant van de boerderij gesitueerd is. Deze is in eerste instantie helemaal gesloopt, waarna er een nieuwe schuur is opgebouwd. In die nieuwe schuur zijn alle appartementen en het recreatiegedeelte, met onder andere een zwembad, jacuzzi en sauna, gerealiseerd. In totaal zijn er in de boerderij acht tweepersoonskamers en één vierpersoonskamer. Die men in zijn totaliteit kan huren. In alle appartementen ligt de vloerverwarming van Uponor, die er voor zorgt dat de temperatuur in de appartementen aangenaam en comfortabel is. Op basis van de gemaakte warmteverliesberekening is er ook voor gezorgd dat de vloerverwarming per appartement transmissie dekkend is. In totaal ligt er voor meer dan twee kilometer aan vloerverwarming in de appartementen. De Uponor vloerverwarming is aangesloten op het eerder genoemde buffervat. De vloerverwarming in de appartementen is getackerd op de warmte- en contactgeluid isolerende tackerplaten van Uponor, zodat er heel weinig contactgeluid is. Zeer prettig voor ruimtes waar geslapen wordt. Een ander bijkomend voordeel is dat het geheel gemakkelijk en snel te monteren is.

De temperatuur in alle appartementen wordt geregeld door Uponor smatrix, het intelligente en zelflerende regel systeem voor vloerverwarming, zodat de temperatuur overal comfortabel is en alles met een zo laag mogelijk energieverbruik. Bij dit project heeft de eigenaar gekozen voor vloerbedekking speciaal voor vloerverwarming in alle appartementen. Door een dergelijke speciale vloerbedekking te gebruiken, kun je zo optimaal mogelijk profiteren van de functionaliteiten van vloerverwarming. Zo zie je dat in de boerderij met meer dan alleen de installaties rekening is gehouden om de boerderij zo duurzaam mogelijk te maken.

oostwold 3

Monumentaal deel: Alpha innotec convectoren

Het andere deel van de boerderij betreft het voorhuis, waar zich onder andere de keuken, eetkamer, zitkamer en zelfs een oude bedstee bevinden. Dit deel wordt volledig gerestaureerd. Hierbij is het echter van groot belang dat het monumentale karakter van dit deel van het pand gewaarborgd blijft. Zo moet de bestaande oude houten vloer blijven liggen in het voorhuis en mag het aanzicht van de boerderij niet veranderen. De nieuwe kozijnen die aan de voorzijde geplaatst worden zijn daarom volledig in oude stijl. Om het oorspronkelijke karakter van het huis nog meer te benadrukken, wordt de binnenzijde van de boerderij voor een groot deel geverfd in de typische oud-Groningse kleuren rood, groen en geel. Ook de tuin van het complex wordt teruggebracht in de oude staat. In de tweede helft van de 19e eeuw floreerde het Groningse boerenbedrijf en konden boeren hun tuinen op stand inrichten met zogenaamde slingertuinen. Ook bij deze boerderij was dit het geval en door opnieuw kronkelende paden aan te brengen in de tuin van de boerderij, wordt deze slingertuin weer in de oude staat hersteld.

Omdat de oude houten vloer in het voorhuis moest blijven liggen, was het in dit deel van de boerderij niet mogelijk om vloerverwarming te leggen. Om de ruimtes toch op een duurzame en comfortabele manier te verwarmen, zijn er convectoren geplaatst. Deze convectoren zijn ook aangesloten op het buffervat en de warmtepomp en kunnen ook zorgen voor koeling; ideaal voor in de zomer. Chris:’’ Het mooie aan deze convectoren is dat deze een actieve schakeling hebben. Zodra de aanvoer vanuit de warmtepomp koud is, schakelt de convector automatisch over naar koelen. Het buffervat brengt de temperatuur dan door middel van de wisselaar omhoog of omlaag. Daarnaast is het geluidsniveau van de convectoren zeer laag.’’

Begin van een mooie samenwerking

Chris: ‘’De combinatie van bestaande bouw en nieuwbouw, de getroffen isolerende maatregelen, laag temperatuurverwarming en koeling, een apart circuit voor warm tapwaterbereiding en aan de basis van dit alles de weide met pv-panelen; dat maakt dit project zo mooi!’’ Deze monumentale boerderij is het eerste project van R.P. Dijkman elektrotechniek samen met Nathan oppakt. Wellicht een mooi begin van een nieuwe langdurige samenwerking. Richard: ‘’Voorheen had ik totaal geen ervaring met warmtepompen, maar omdat het perfect paste bij deze monumentale boerderij wilde ik het toch gaan aanbieden. Ik ben me dus speciaal voor dit project gaan verdiepen in warmtepompen en dat was naast het monumentale karakter van het pand een uitdaging. Ik kan me voorstellen dat we warmtepompen in de toekomst vaker zullen gaan toepassen. Gelukkig hebben we dit mooie project in samenwerking met Nathan samen tot ene mooi eind kunnen brengen.

oostwoldpap